Νέα

Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης: “Εγώ και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε την αποχώρηση μας από την Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες.”

Αγαπητές Ανδριώτισσες, αγαπητοί Ανδριώτες,
Δύο από τα αιολικά πάρκα που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαν φτάσει σε επίπεδο άδειας εγκατάστασης τόσο στον βορρά όσο και στον νότο του Νησιού μας.
Δεν ήταν δυνατόν να κοροϊδεύουμε την κοινωνία «κρύβοντας κάτω από το χαλί» δεσμευτικές – διεθνείς και εθνικές – συμφωνίες, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οριστικές εγκρίσεις δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λαμβάνουμε κατά το δοκούν λήψη και αλλαγή αποφάσεων καταστρατηγώντας το Κράτους Δικαίου.
Προφανώς κάποιοι στο Νησί μας παρερμήνευσαν την απόφαση που ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή των επερχόμενων αδειοδοτήσεων και εργασιών και κατέφυγαν σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ!
Κανένας Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συνέχιση των εργασιών μιας νόμιμα αδειοδοτημένης επένδυσης. Αυτό μπορεί να το κάνει υπό όρους μόνο η κυβέρνηση. Όμως οι αποφάσεις και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν οριστικές για τις πρώτες ανεμογεννήτριες στον βορρά και στο νότο της Άνδρου.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να οδηγηθεί το νησί με τυφλά ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ σε πολιτική απομόνωση. Όμως δεν μπορεί βεβαίως και το νησί να γίνει και ένα απέραντο αιολικό πάρκο.
Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε την αντίθεση μας στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο κέντρο του νησιού των ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου. Ήδη την 1 Ιουλίου 2020 βρέθηκα προσωπικά στο ΣΤΕ (πρώτη φορά δήμαρχος Άνδρου παραβρέθηκε κατά την εκδίκαση της προσφυγής) κατά του ομίλου Κοπελούζου στο Κέντρο της Άνδρου.
Προτίμησα να δώσω την μάχη εκεί παρά να παρακολουθήσω μια τελειωμένη συζήτηση στο Γαύριο για μια χωροθέτηση που ήδη έχει ολοκληρώσει νόμιμα τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή του Καλυβαρίου και προχωρά στο μηχανολογικό μέρος.
Να προσθέσω, μάλιστα, πως στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 1ης Ιουλίου αναθέσαμε σε δικηγόρο την κατάθεση αίτησης ακυρώσεως επί της νέας τροποποιητικής απόφασης του ομίλου Κοπελούζου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη 25/5 και προβλέπει για το νησί μας επιπλέον δέκα ανεμογεννήτριες.
Μέχρι σήμερα με πρόταση μου το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην σύσταση επιτροπής που είχε ως βασικό αντικείμενο τη δημιουργία ομάδας καταξιωμένων επιστημόνων που θα λειτουργούσε ως Σύμβουλος της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσεκτικής ενεργειακής διαχείρισης του νησιού μας.
Για να προχωρήσουμε ενωμένοι δεν έκανα χρήση του δικαιώματος να καθορίσω τα 3/5 της επιτροπής. Ατυχώς με προτάσεις και ευθύνη των κ. Θ Σουσούδη και Γ Καπάκη σε αυτή την επιτροπή δεν εισήλθαν ειδικοί επιστήμονες, αλλά ακτιβιστές, που αγνοώντας τον λόγο σύγκλισης της έδρασαν και δρουν σε μια πλήρως αυτόνομη πορεία χωρίς καμία συνεργασία και έγκριση με την διοίκηση.
Η επιτροπή αυτή αντί να εισηγείται προς το Δ.Σ. – όπως επιβάλλεται στις επιτροπές που συστήνει το Δ.Σ. – έχει πλήρως αυτονομηθεί χωρίς καν να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έφτασε στο σημείο να συμμετέχει μόνη της στην παρεμπόδιση του ξεφορτώματος υλικών συντήρησης των εδώ και 30 χρόνια ανεμογεννητριών, καθώς και στην παρεμπόδιση μεταφοράς υλικών για το εργοστάσιο της Χώρας!
Διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα όργανο που έκλεισε του τον κύκλο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στους δημότες και στο νησί μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε την αποχώρηση μας.
Ο βασικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η εκπόνηση μιας αντιπρότασης μας για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για τον λόγο αυτό ζητώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί γύρω από εγνωσμένους επιστήμονες με κύρος κι έργο ώστε να χωροθετήσουμε ως Δήμος με σωστό τρόπο και βάση συγκεκριμένων προτάσεων στο νησί μας περιορίζοντας τις όποιες συνέπειες και μεγιστοποιώντας τα όποια οφέλη από τις ανεμογεννήτριες για τις οποίες επίκεινται αδειοδοτήσεις. Αντιδρώντας κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο κέντρο του νησιού μας από τους ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

9 Σχόλια

 • 1) Πρεσαρίστηκε το αγόρι από την πρόσφατη επίσκεψη των βουλευτών και του υπουργού;
  2) Tον έκανε πάλι ”ντα” ο αγαπημένος του δημοσιογράφος;
  3) Tον πήρε τηλέφωνο ο αγαπημένος του ”θαλάσσιος” χορηγός του;
  Απαντήστε και κερδίστε ένα σετ παντελονιών…(γιατί από τέτοια η Άνδρος έχει έλλειψη)

 • Εσύ και οι συνεργάτες σου που ΟΥΔΕΠΟΤΕ εκπροσωπήσατε την βούληση της Άνδρου, καλά θα κάνετε να τα μαζεύετε και να μας αδειάζετε την γωνιά! Αφού καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχετε καμμιά απολύτως σχέση με την Άνδρο ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΣ. Όχι απλά να αποχωρήσετε από την επιτροπή, από παντού να αποχωρήσετε και να σας κάνουμε δώρο τα εισιτήρια να εξαφανιστείτε από το νησί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Βασικός κανόνας ευγένειας:
  ΔΕΝ ξεκινάμε μια πρόταση με την λέξη ΕΓΩ ειδικά όταν σε αυτήν αναφέρονται και άλλα πρόσωπα.
  Αλλιώς δείχνουμε αγένεια και ξιπασμό!

 • Συγχαρητήρια στον δήμαρχο και στην ομάδα του που έχει το θάρρος να πει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ και στον παραλογισμό και ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.

  Για άλλη μια φορά Συγχαρητήρια κύριε δήμαρχε!
  Άνθρωποι σαν εσάς λείπουν από τον τόπο μας.

 • Η απόφαση της περιφέρειας :
  https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A96%CE%A6%CE%917%CE%9B%CE%9E-%CE%94%CE%9C%CE%A8
  Η απόφαση του Δήμου:
  https://diavgeia.gov.gr/doc/65%CE%A64%CE%A9%CE%A8%CE%99-%CE%A5%CE%9B2

  Περί απόφασης “αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών … μέχρι …”. Δείτε και την ελεύθερη απόδοση-ερμηνεία του Δημάρχου και κάντε τις συγκρίσεις!!! Δείτε τη διαφορά άλλων τόπων ως προς αυτή της διοίκησης της Άνδρου … Αναλογιστείται ποιος έχει εξουσιοδοτήσει ποιον και για πιο σκοπό … όπου βάζει τον Φόρτωμα να το πει για να βγάλει την ουρά του απ’έξω ενώ θα μπορούσε να του έλεγε τόσα και τόσα άλλα …

 • Μεγάλη ατυχία για το νησί να έχει τόσο κακό Δήμαρχο και Έπαρχο σε τόσο δύσκολη συγκυρία. Πολύ κρίμα και κατώτεροι των περιστάσεων. Καλύτερα που παραιτήθηκε πάντως απ’την επιτροπή αγώνα. Έτσι και αλλιώς ούτε θέλει ούτε μπορεί να βοηθήσει το νησί μας. Μήπως να παραιτηθεί και γενικότερα από Δήμαρχος;

 • Στην παραπάνω ανακοίνωση αναφέρεται ως λόγος αποχώρησης του δημάρχου και των συνεργατών του ότι η επιτροπή δεν ενημέρωνε το Δ.Σ. και ότι τα μέλη της επιτροπής είναι ακτιβιστές και όχι επιστήμονες. Πρόκειται για αυτοκριτική; Γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του ως μέλη της επιτροπής δεν ενημέρωναν το Δ.Σ. για τις δράσεις της επιτροπής; Η επιστημονική (ή μη) κατάρτιση ή ο ακτιβισμός των μελών της επιτροπής δεν ήταν γνωστή στο δήμαρχο και τους συνεργάτες του από την ημέρα σύστασης της επιτροπής και της συμμετοχής του σε αυτή;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio