Νέα

“Σκέψεις για τα βουνά και τα νησιά που καταστρέφουμε” του Ηλία Πολέμη

Σκέψεις (εν βρασμώ ψυχής), με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση:

Ο Δήμαρχος Σάμης δηλώνει κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση επιπλέον

ανεμογεννητριών λόγω των συνεχών καταστροφών στην Δημοτική Ενότητά του

 

 

Για εμένα προσωπικά, με τις γνώσεις/παρατηρήσεις που έχω συσσωρεύσει σε μια ζωή  50 χρόνων και κάτι, συνεπικουρούμενες και από την (σπανίζουσα είναι αλήθεια) κοινή λογική (σ.σ. αυτή που αποκαλούμε και «λαϊκή σοφία» βλέποντας π.χ. πώς έχτιζαν οι παππούδες μας!), είναι απολύτως προφανές πως τα τεράστιας έκτασης χωματουργικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία γιγαντιαίων αιολικών πάρκων σε κορυφές βουνών (ακόμη χειρότερα νησιών λόγω περιορισμένης έκτασης) αλλάζουν, δραματικά, ολοκληρωτικά και δια παντός τη γεωμορφολογία των πρανών και συνεπώς τον τρόπο που παροχετεύονται τα όμβρια.

Ε ναι, πώς δεν το σκέφτηκαν οι ινστρούχτορες της «πράσινης ανάπτυξης»; Θα μου πείτε το σκέφτηκε κανείς «αναπτυξιακός τύπος» ποτέ εκ των προτέρων πως γδέρνοντας ένα βουνό, ακόμη και για να ανοίξει ο πιο μικρός, «αθώος» και «ζωτικής σημασίας» δρόμος, αλλάζουν τα υδρογεωλογικά δεδομένα των πρανών του βουνού και σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που ευνοούν τη μεταφορά χιλιάδων έως εκατομμυρίων τόνων αδρανών από την ανάντη προς την κατάντη… και ό,τι πάρει ο χάρος μετά ώς να φτάσουν τη θάλασσα;

Και έστω πως ο απλός γεωργός, κτηνοτρόφος, χωρικός, που θέλει το δρόμο στο χτήμα, σπίτι, χωριό, μαχαλά του, ενδέχεται να μην το σκέφτεται και να προέχει η βολή του. Οι κατασκευαστικοί κολοσσοί, με τους τεχνικούς και τους γραφειοκράτες τους, δεν το σκέφτονται άραγε; Θα κάνω την υπόθεση εργασίας πως μάλλον το σκέφτονται, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες, τα στελέχη των εταιρειών, οι λαδωμένοι κρατικοί υπάλληλοι (αιρετοί και μη), οι λιγδωμένοι δημοσιολόγοι που παπαγαλίζουν αυτάρεσκα αυτά που τους υποβάλλουν οι από πάνω και οι «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»  που κόπτονται για τη «νομιμότητα», τα γράφουν όλα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Να πνιγούνε, να καούνε, να πεθάνουν άνθρωποι και ζώα και να χαθούν κόποι γενεών, αρκεί να μη χάσουν το ζεστό χρήμα ΤΩΡΑ.

Έτσι οι περιβαλλοντικοί όροι καταστρατηγούνται, τα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά «ξεχνιούνται» (γιατί όλως τυχαίως κάπου, κάπως, κάποιος έκανε ένα λαθάκι μωρέ… ανθρώπινο!) και μια μέρα έρχεται Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, γιατί η φύση δεν συγχωρεί κανένα λάθος, είναι εδώ πολύ πριν από εμάς και έχει μαύρα μεσάνυχτα από οικονομία του χρήματος. Άλλη είναι η οικονομία της Μητέρας Γης, αλλά άντε πείτε το αυτό στον “Homo economicus” και φτύστε με αν θα σας καταλάβει. Και μετά βέβαια, κι ενώ κλαίμε ζωές και περιουσίες, δεν φταίει κανείς, και αν βρούμε αυτόν που φταίει, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πληρώσει για τις ζωές που χάθηκαν, τα σπίτια που θάφτηκαν/κάηκαν/τα πήρε το ρέμα.

Έχει λοιπόν τεράστιο ενδιαφέρον αυτή η είδηση για τον Δήμαρχο Σάμης στην Κεφαλονιά. Ο άνθρωπος λέει το αυτονόητο, αφού έχει ζήσει ήδη την καταστροφή. Εσείς καταλάβατε μήπως κάτι; Μήπως είναι και αυτός άλλος ένας «γραφικός», ένας «παράνομος», «ορκισμένος» ενάντιος της «πράσινης ανάπτυξης», «ψευτο-οικολόγος» σαν αυτούς που μηνύουν οι εταιρίες στον τόπο μας, αυτούς που δέρνουν τα ΜΑΤ και συλλαμβάνουν τα όργανα της τάξης ενώ βροντοφωνάζουν «ΟΧΙ αιολικά στο νησί/βουνό μας»

Θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν μια συγκροτημένη και αποφασισμένη ομάδα νομικών και γεωτεχνικών αποδείκνυε με ατράνταχτα  στοιχεία τα όσα λέει ο Δήμαρχος Σάμης και εν συνεχεία προχωρούσε στις αναγκαίες αγωγές κατά των εταιρειών. Αν (λέμε τώρα ΑΝ) κάποτε τελεσιδικούσε μια τέτοια αγωγή, αποκάλυπτε τις τεράστιες παρατυπίες και παρανομίες που γίνονται στην αδειοδότηση και εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών (σ.σ. αυτά με τις ανεμογεννήτριες «τέρατα») και δικαίωνε τους παθόντες κατοίκους, θα ήταν η ταφόπλακα για την περαιτέρω ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών σε βουνά και νησιά.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς προς το απανταχού εν Ελλάδι κίνημα κατά των Αιολικών.

Ηλίας Πολέμης

Δρ. Γεωπόνος-Μυκητολόγος

11 Οκτώβρη 2020

10 Σχόλια

  • Συγχαρητήρια Ηλία, ωραίο κείμενο επικεντρωμένο στην καρδιά του προβλήματος! Συνέχισε να γράφεις «εν βρασμώ», μια χαρά είναι!

  • Πού αυτιά για μία φωνή λογικής; Μήπως δεν τα έχουμε πει και ξαναπεί; Αλλά ακούει κανείς; Για τους πολλούς, η φωνή της λογικής είναι ένας ενοχλητικός θόρυβος, που απειλεί να «χαλάσει την αρμονία» των ήχων των φορτηγών, της μπουλντόζας και των περιστρεφόμενων πτερυγίων, που με τη σειρά τους συνοδεύονται από τον «κρυστάλλινο» ήχο του πολυπόθητου οικονομικού κέρδους. Γιατί μόνο περί αυτού πρόκειται. Το παραμυθάκι της λεγόμενης «καθαρής ενέργειας» είναι το «τυράκι» για να μπει στη φάκα ο λιγούρης και αφελής ποντικός. Έτσι είναι όμως, καθένας με τα «μουσικά του γούστα». Κάπως έτσι φτάσαμε και στη σημερινή εποχή με την τρισάθλια πλην όμως εμπορική μουσική που τραυματίζει αυτιά και ψυχές και μας κάνει να νοσταλγούμε τους αυθεντικούς παραδοσιακούς ήχους. Και κάπως έτσι οδηγούμαστε και στην εποχή των τρισάθλιων, φαραωνικών έργων στο σώμα της Άνδρου και πολλών άλλων παρθένων περιοχών ανά την Ελλάδα, που θα γεμίσουν τις στέπες των λίγων και θα αφήσουν τους πολλούς ως συνήθως να πληρώνουν τα σπασμένα, να αναζητούν ευθύνες πάντα στους άλλους και να νοσταλγούν τις εποχές όπου όλα ήταν πιο αγνά και καθαρά. Αν δεν αλλάξουμε «μουσικά και οπτικά γούστα» άμεσα, σύντομα θα έρθει η μέρα που θα ξεριζώνουμε τα αυτιά μας και θα βγάζουμε τα μάτια μας για να μην ακούμε και να μη βλέπουμε τη φρίκη που οι ίδιοι θα έχουμε προκαλέσει στον τόπο μας και τους εαυτούς μας.

  • Εξαιρετικό κείμενο και απολύτως αληθινό, από εναν τεχνοκρατη, για να μην νομίζουν εκείνοι οι πουλημενοι “επιστήμονες” των αιολικών ότι απευθύνονται σε αναλφάβητους.

  • Καλως μας ήλθες Ηλία.

    Περιμένουμε να δούμε ανάλογη γραφή και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων , και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι κατάγονται η δραστηριοποιούνται στην Ανδρο μας.
    Τούς χρειαζόμαστε τώρα.

    Συγχαρητήρια και πάλι.

  • Λία Βουτσοπούλου
    Ό κύριος Πολέμης δηλώνει ευθαρσώς ότι βρίσκεται εν βρασμώ ψυχής. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για τους υποστηρικτές της άλλης άποψης. Δεν είναι κατ’ ανάγκη πουλημένοι. Όσο για το κεντρικό του επιχείρημα ότι η διάνοιξη δρόμων και οι εκσκαφές για την τοποθέτηση γεννητικών θα επηρεάσουν τη ροή των υδάτων, μου φαίνεται εύλογο, αν και δεν μας παραθέτει γνώμες ειδικών. Δεν περιλαμβάνεται στις περιβαλλοντικές μελέτες; θα μου πείτε είναι μελέτες πουλημένων. Όμως το Συμβούλιο Επικρατείας τις κάνει δεκτές. Πουλημένοι; Αυτή η υπερβολική ψυχική οδύνη που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες σε πολλούς στα νησιά μας, εμποδίζει συζήτηση για αμοιβαίο όφελος. Και είναι περίεργο πως δεν την προκαλεί η άναρχη δόμηση. Αν απαγορευόταν η δόμηση εκτός σχεδίου στα νησιά μας θα υπήρχε κάποια εξισορρόπηση. Εξάλλου η φύση καλύπτει πολλές πληγές και οι δρόμοι που ανοίγονται πρασινίζουν. Επίσης παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν συλλεκτήρες υδάτων που θα εμποδίσουν πλημμύρες αλλά και θα συλλέγουν το πολύτιμο νερό μας που καταλήγει στη θάλασσα. Η σοβαρή συζήτηση έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις κραυγές πόνου

  • Κυρία Βουτσοπούλου,

    Είναι κοινός τόπο ότι τα λεγόμενα κάποιου όταν ενοχλούν παραποιούνται βάναυσα, διαστρεβλώνονται και μετά (ενίοτε) συκοφαντούνται.
    Εξηγούμαι λοιπόν (εν ξυχρώ!), δεν χαρακτήρισα καμία και κανέναν υποστηρίκτρια/ικτή της άλλης άποψης.

    Αναφέρομαι σε γεγονότα που όλες και όλοι γνωρίζουμε τα οποία είναι αυταπόδεικτα. Εξ άλλου το “εν βρασμώ ψυχής” πάει ακριβώς στην αφορμή της συγγραφής του κειμένου μου. Μια φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ένα νησί στο ποίο έχουν γίνει εκτεταμένα έργα εγκατάστασης αιολικών πάρκων και στα οποία εντέλει αποδίδεται (ευλόγως κατά τη γνώμη μου) η ζημιά που προκάλεσε μια θεομηνία. Καταλήγω δε στην προτροπή να διερευνηθεί από τους ειδικούς αυτό για να τεκμηριωθεί.

    Το κείμενο μου επίσης καλεί τους καλοπροαίρετους υποστηρικτές της άλλης άποψης να σκεφτούν αυτά που γράφω, δεν ζητά από κανέναν και καμία να τα αποδεχτεί ως “μόνη αλήθεια”.
    Ο χαρακτηρισμός “πουλημένοι” δεν πάει στις έχουσες και τους έχοντες διαφορετική άποψη από εμένα για τα αιολικά , αλλά εκεί που του αντιστοιχεί. Κι αν θέλετε να πιστεύετε πως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν πουλάνε και αγοράζουν συνειδήσεις, δικαίωμά σας, αλλά από εμένα … καληνύχτα σας!

    Τα έργα και τις μελέτες που αναφέρατε τα αναφέρω και εγώ στο κείμενο μου, με τη διαφορά πως μιλώ για αυτά που είτε αποδεδειγμένα καταστρατηγούνται, ή δεν έγιναν ποτέ με αποτέλεσμα την καταστροφή που ήρθε ή θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια σε εύλογο χρόνο.

    Τέλος ασφαλώς όπως το οτιδήποτε έχει χώμα πάνω στη γη πρασινίζει έτσι και οι δρόμοι αν δεν επιστρωθούν. Αλλά και όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση σε ένα πρανές, όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο, το εύρος και η έκταση των χωματουργικών που έχουν γίνει, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα κίνησης και συνεπώς η ενέργεια του ρέοντος νερού, άρα και η δύναμη με την οποία παρασέρνει τα αδρανή και το εύρος της διάβρωσης του εδάφους (σ.σ. αντίο χώμα!).
    Αυτά είναι απολύτως προφανή σε οποιονδήποτε γεωτεχνικό, και μην ξεχάσω να σας θυμίσω … πως απευθύνεστε σε Γεωπόνο.

    Καλή συνέχεια

  • Η κυρία Βουτσοπούλου ως ειδικός επί ποίου θέματος ενοχλήθηκε από την επιστολή του κυρίου Πολέμη; Κατατάσσει τον εαυτό της στους πουλημένους επιστήμονες που θέτουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία εταιρειών αμφίβολης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς; ή μήπως στους ίδιους τους επιχειρηματίες ή σε κείνους που απλώς νοίκιασαν το ¨άχρηστο διάραχο¨σε αιολικούς;

  • O Ηλίας Πολέμης,ανδριώτης ο οποίος μεγάλωσε στο νησί μας, και αγαπάει τον τόπο του,δικαίως έγραψε,ίσως και “εν βρασμώ ψυχής” αν θέλετε το πολύ λιτό, κατανοητό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο σκεπτικό του, για το τι έρχεται και τι μας περιμένει με την την χωρίς όρια και σεβασμό στο κυκλαδικό τοπίο και φύση, τοποθέτηση τεραστίων ανεμογεννητριών σε κάθε οροπέδιο και κορυφή του νησιού.
    Εσείς Κυρία Βουτσοπούλου,αυτόκλητη υποστηρίκτής της άλλης πλευράς ,απαντώντας
    ” εν θερμώ “στον Η. Πολέμη .,δείξατε ότι σας ενδιαφέρει ψυχρά και μόνον το οικονομικό όφελος και Κέρδος.
    Διαφορετικά τα κίνητρα,ανάλογες οι συμπεριφορές και ίσως αν υπάρχουν τα συναισθήματα .

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΑΞΙΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΝ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ attitude ΩΣ ψυχολογικο και εμπειρικιστικα ορο – ΤΟΥ ΚΥΡ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΕΜΗ ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΔΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΒΡΕΩΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ Υ.Γ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΝΑΝ ΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΗ . ΚΑ;ΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ . Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΘΕΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ .-

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio