Νέα

Μετρώντας το ρεύμα στα πηγάδια του Κορθίου

Καιρό το λέγαμε με τον Δημήτρη Λόσταρο, μια μέρα να με πάρει μαζί του σε μία περιοχή της Άνδρου, που έχει να μετρήσει το ηλεκτρικό ρεύμα και το κανονίσαμε  τη μέρα που είχε να μετρήσει το ρεύμα στα πηγάδια του Κορθίου.

Ο Δημήτρης είναι υπάλληλος σε εταιρία που έχει πάρει εργολαβία την καταμέτρηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και κάνει αυτή τη δουλειά από το 2016.Όταν το 2018 πήρε σύνταξη και ο τελευταίος υπάλληλος της ΔΕΗ που έκανε αυτή τη δουλειά, ο Δημήτρης ανέλαβε να μετράει όλα τα ρολόγια της σε όλη την Άνδρο που τα υπολογίζει σε 15μιση χιλιάδες.

Από αυτά κάθε μήνα μετράει το ρεύμα που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις του νησιού, μαζί τα δημοτικά αντλιοστάσια, κάθε   4 μήνες μετράει τα ρολόγια των σπιτιών και κάθε έξι μήνες τα αρδευτικά  που μετράνε την κατανάλωση του ηλεκτρικού για την άντληση νερού από τα πηγάδια της Άνδρου.

Κάμπος Κορθίου

Τη ημέρα που πήγαμε μαζί, ήταν η δεύτερη μέρα  που μετρούσε τα αρδευτικά του Κορθίου και έπρεπε να πάμε στα Αϊπάτια, στο Μουσιώνα, στον κάμπο του Κορθίου , στο Ρωγό, στο Γιαννισαίο και τελευταία στο Βουνί.

κάμπος

Όλα τα πηγάδια του Κορθίου που έχουν μετρητή ρεύματος είναι 114 και για να βγούν σε δύο μέρες, ο Δημήτρης πρέπει να τρέχει,  να σκαρφαλώνει τοίχους, αμασές, πόρτες μπαξέδων και να μετρά 20 πηγάδια την ώρα

 

Βουνί

Η ευρύτερη περιοχή της Χώρας έχει 78 πηγάδια και η περιοχή της Υδρούσας 72 που φτάνουν μέχρι τ’ Απροβάτου.

ποτάμι κάτω από Ρωγό

Ελεύθερη μέρα ο Δημήτρης δεν έχει γιατί μέσα στο μήνα έχει και τις μετρήσεις των επιχειρήσεων και τις τετράμηνες των σπιτιών ανά χωριό και τα αρδευτικά δύο φορές το χρόνο.

Βουνί

Οι δυσκολίες πολλές, στην αρχή ήταν τρομακτικές, μέχρι να μάθει τα ονόματα και να βρει τα ρολόγια, ευτυχώς τον βοηθούν ακόμα  πολύ οι κάτοικοι,

Ρωγός

μετά, είναι  οι μακρινές αποστάσεις μέχρι να φτάσει στα χωριά π.χ. στο Μακροτάνταλο , ύστερα  οι ιδιαιτερότητες του κάθε χωριού,

το Βιτάλι  έχει λίγα ρολόγια αλλά είναι σκορπισμένα σε μεγάλη περιοχή, ο Φελός  έχει 343 ρολόγια και αυτά σκορπισμένα σε πολλή μεγάλη περιοχή,

οι Στενιές έχουν πολύ περπάτημα.

 

Αϊπάτια

Έπειτα είναι τα καμώματα του καιρού,όπως προχτές που η βροχή και η ομίχλη τον ανάγκασαν να φύγει από το Γιαννισαίο.

Γιαννισαίο

Δεν λείπουν όμως και τα απρόοπτα,  τρομάρες από φίδια, αυτή κυρίως την εποχή, στον Φελλό του επιτέθηκε μελίσσι, ευτυχώς που δεν είναι αλλεργικός   και άντεξε τα εφτά τσιμπήματα.

Μουσιώνας

Στο Γαύριο, σκύλος του έσκισε τα ρούχα  και από τότε πριν μπει στο χωράφι φωνάζει στους νοικοκυραίους να τον δέσουν,

ευτυχώς που οι κάτοικοι τον περιμένουν και αν καθυστερήσει μια μέρα να πάει ανησυχούν.

Το μονοπάτι για το Βουνί

Παρά τις δυσκολίες που συναντά ο Δημήτρης,  γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ξέρει ότι κάνει ένα  επάγγελμα που   σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει, αλλά του αρέσει πολύ   και  θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που ακολούθησε την εκλεχτή της καρδιάς του, την Βαγγελία τη Μποζάκη, στην Άνδρο, μαζί με το  παιδί και τώρα  ζει σε ένα φανταστικό νησί και κάθε μέρα   γνωρίζει τις  τόσες πολλές και διαφορετικές  ομορφιές του.

 

Βουνί

1 Comment

  • Να μην χάσει την δουλειά του ο άνθρωπος αλλά θα έπρεπε η ηλεκτρική ενέργεια να μετριέται με άλλον τρόπο και όχι με ανάγνωση ρολογιών. Τα Ρολόγια που βρίσκονται εντός αγροικιων πίσω από κλειδωμένες πόρτες πως μπορούν να μετρηθούν? Η πως μπορεί να γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για οποιαδήποτε λόγο? Είχαν πει κάποτε για Ρολόγια που στέλνουν τηλεμετρικα τις μετρήσεις των, ειδομεν

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio