Νέα

Ξεκινά σε πιλοτική φάση πρόγραμμα ψυχογηριατρικής υποστήριξης και στην Άνδρο

Καινοτόμες Δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία των ηλικιωμένων

 Στις 21/9/2021, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της νόσου Alzheimer, δόθηκε συνέντευξη τύπου από την υφυπουργό αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κα. Ζωή Ράπτη, την Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια – Νόσο Alzheimer νευρολόγο-ψυχίατρο Παρασκευή Σακκά και τον Αντώνιο Μ. Πολίτη καθηγητή ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και υπεύθυνο της Μονάδας Ψυχογηριατρικής  στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στην δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει δράσεις για την προαγωγή της Υγειούς Γήρανσης και την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της άνοιας στους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη, την αντιμετώπιση της σύμφωνα με την υπουργική απόφαση από 8/7/2021.

Στο πλαίσιο αυτό η Υφυπουργός ανακοίνωσε τη υλοποίηση του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης ψυχογηριατρικής υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές, με ελλιπή πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ξεκινά στην πρώτη του πιλοτική φάση σε νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα Άνδρο, Τήνο, Σύρο καθώς και σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπως είναι ο Έβρος και η Ξάνθη, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθ. Αντώνη Μ. Πολίτη.

Σύμφωνα με  τον καθηγητή οι Πανεπιστημιακές Ψυχογηριατρικές υπηρεσίες με εμπειρία στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, θα μεταλαμπαδεύσουν δεξιότητες και γνώσεις στην Α’ βάθμια φροντίδα υγείας των νησιών και των γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών, προτείνοντας λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες που απορρέουν από την εκάστοτε γεωγραφική πραγματικότητα. Σκοπός είναι η  προαγωγή  της ψυχικής υγείας, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και κυρίως της κατάθλιψης, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους στον τόπο κατοικίας τους. Η δε χρήση τεχνολογιών και διαδικτύου που θα χρησιμοποιηθούν, θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών συνεργαζόμενων υπηρεσιών.

Επίσης, η ολοκληρωμένη παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης στοχεύει οι κοινότητες να γίνουν φιλικές προς τους ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας, να προσφέρει γεωγραφική κάλυψη σε απομακρυσμένες και υποστελεχωμένες περιοχές, να αντιμετωπίσει την υποδιάγνωση και υποθεραπεία των ψυχιατρικών προβλημάτων των ηλικιωμένων και να ενισχύσει  τόσο την πρόληψη, την διάγνωση, θεραπεία  όσο και την φροντίδα ασθενών με άνοια, στο πλαίσιο της Α’ βάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν τη στέρεα βάση διορθωτικών κινήσεων προκειμένου άμεσα να καλυφθούν με ένα τρόπο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ευέλικτο οι ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων όσο το δυνατό μεγαλύτερου τμήματος της επικράτειας πέρα από γεωγραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο υγειονομικό χάρτη αναγκών των ανθρώπων γ’ ηλικίας με ψυχικές διαταραχές.

Παρακάτω παρατίθεται η συνέντευξη τύπου. Ανακοίνωση του προγράμματος από την Υφυπουργό στο 6,48΄. Συνέντευξη τύπου του Ανδριώτη καθ, ψυχιατρικής κ. Αντώνη Πολίτη στο 19,32΄.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio