Νέα

Ξαναζωντανεύει ο Φάρος Γαυρίου

Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του Φάρου  του Γαυρίου και  όλο αυτόν το καιρό από μακριά τον βλέπουμε περιτριγυρισμένο με σκαλωσιές, αλλά το τι δουλειές γίνονται, μόνο όταν πλησιάσεις μπορείς να δεις και όταν  βρεις εκεί τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Χαλά να σου τις  εξηγήσει λεπτομερώς.

Εργασίες με μεσίστια την Ελληνική σημαία με διαταγή της Υπηρεσίας Φάρων, λόγω θανάτου του χορηγού Γιαννούλη Καμπάνη

Ανάμεσα στους λίγους ανυπόμονους πρώτους επισκέπτες ήταν και η κ. Δήμητρα  κόρη του χορηγού της ανακαίνησης του αείμνηστου Καπτά  Γιαννούλη Καμπάνη,  η οποία χάρηκε με την πρόοδο των εργασιών.

Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και έτσι ακριβώς αντιμετωπίζεται στην αναστήλωσή του.

Στη πρώτη φάση των εργασιών έγινε η περιμετρική θεμελίωση του κτιρίου, τοποθετήθηκαν τα υπόγεια στελέχη για αλεξικέραυνο, κατασκευάστηκε υπόγεια δεξαμενή και το εσωτερικό δάπεδο του άχτιστου ακόμα διπλανου κτίσματος,

Σε δεύτερη φάση μαδήθηκαν επιχρίσματα, οι πέτρες βγήκαν και ξανακτίστηκαν με την τεχνική της αρίθμησης, έγιναν  λιθοσυρραφές για  να φύγουν σαθρές χτισμένες πέτρες

Το περιμετρικό πτέρωμα καθαρίστηκε , επισκευάστηκαν  στα παράθυρα και στις πόρτες οι λαμπάδες και μπήκαν τα νέα  πρέκια από σιδηρόξυλο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανάλογα σε σκληρότητα και σύνδεση με τις υποδείξεις   του  εργαστηρίου δομικών υλικών της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου μετά  την εξέταση δειγμάτων από τον Φάρο.

Και ο έμπειρος στις αναστηλώσεις Ηρακλής Γαύρας παρών στον Φάρο για να δώσει τα φώτα του

Έτσι τα διαφορετικά κονιάματα για κτίσιμο, επιχρίσματα και αρμολόι θα έχουν αντί για τσιμέντο  πορσελάνη  και αντί για  άμμο κεραμάλευρα και ηφαιστιακή τέφρα από τη Σαντορίνη.

Τα δοκάρια και το πέτσωμα της στέγης είναι από ξύλο ιρόκο

Οι εργασίες μία φορά μόνο σταμάτησαν, μέσα στον Ιούλιο λόγω καύσωνα

‘Οταν γίνουν τα εξωτερικά επιχρίσματα, θα βγουν οι σκαλωσιές, θα χτιστεί το παράσπιτο του Φάρου και θα γίνουν τα εσωτερικά επιχρίσματα.

Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio