Νέα

Αθηνά Τσατσομοίρου: Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι η ίδια η ψυχή μας!

Με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού την 27η Σεπτεμβρίου 2023, θα ήθελα να αναφέρω ότι ανάμεσα στις διάφορες μορφές Τουρισμού υπάρχει και ο Πολιτιστικός Τουρισμός. Μέσω αυτοί οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία, την παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εν πολλοίς την ταυτότητα του τόπου που επισκέπτονται.
Στην Χώρα της Άνδρου υπάρχουν δύο δημοτικά μουσεία, που μας συνδέουν με το παρελθόν μας και θα πρέπει η δημοτική αρχή στην οποία ανήκουν να τα αντιμετωπίζει με σεβασμό, σαν δικαίωμα των πολιτών, σαν αναγκαιότητα και όχι σαν πολυτέλεια. Στα Δημοτικά Συμβούλια επί της δημαρχίας του κ. Λοτσάρη των τελευταίων ετών και στα οποία συμμετείχα ως δημοτική σύμβουλος, ψηφίστηκαν ομόφωνα όλες οι εισηγήσεις σχετικά με θέματα πολιτισμού.
Σε δημοτικό συμβούλιο μάλιστα πέρσι με ιδιαίτερη χαρά άκουσα την εξαίρετη σύμβουλο σε θέματα πολιτισμού του Δήμου, να αναλύει το επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν στο Ναυτικό Μουσείο, αλλά και στο Ψηφιακό Μουσείο.
Το Ναυτικό Μουσείο, που διαθέτει εξαιρετικά εκθέματα και για το οποίο ψηφίσαμε πάλι ομόφωνα δηλαδή και εμείς σαν αντιπολίτευση, την ενοικίαση του ισογείου και την επεκτασή του στο πλέον καταλληλότερο σημείο, δυστυχώς συνεχίζει να υπολειτουργεί, με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Από την άλλη πλευρά, αν ψάξει κανείς στο Google το Ψηφιακό Μουσείο της Άνδρου θα δει πως γράφει ότι είναι οριστικά κλειστό. Γροθιά στο στομάχι και αυτό, αλλά και η εικόνα εγκατάλειψης του, που είναι εμφανής εξωτερικά, όταν το βλέπει κανείς από την πλατεία του Άη Γιώργη.
Αν θυμάμαι καλά, κατά την ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε κατατεθεί από την νυν δημοτική αρχή, πρόταση για τη χρηματοδότηση του Ψηφιακού Μουσείου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Άραγε τι απέγινε; Γιατί δεν έχουμε καμιά ενημέρωση έκτοτε;
Ένα μουσείο που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ιωάννη Γλυνό και το οποίο ανέλαβα να διαχειριστώ κατά τη θητεία μου ως υπεύθυνη Πολιτισμού από το 2014 – 2019. Το μουσείο που στεγάστηκε στην οικία του Θεόφιλου Καΐρη και προβάλει ψηφιακό περιεχόμενο σχετικό με όλη σχεδόν την ιστορία της Άνδρου. Με μηχανές προβολής εφάμιλλες των Village Cinemas, η μία εκ των οποίων προβάλλει εντυπωσιακά το ντοκυμαντέρ με 3D προβολή και ψηφιακά ολογράμματα.
Επί δημαρχίας Θ. Σουσούδη το Μουσείο παρέμενε ανοιχτό από Μάιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα -κατόπιν συνεννοήσεως- να ανοίξει ακόμα και το χειμώνα, όπως είχε γίνει με αρκετές επισκέψεις σχολείων. Στο Ψηφιακό Μουσείο εργάζονταν εθελοντικά, με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη, νέες και νέοι από την Άνδρο. Είχαν εντυπωσιαστεί όλοι από την ύπαρξη ενός τέτοιου μουσείου στο νησί μας. Επίσης, το μουσείο είχε δωρεάν WiFi για το κοινό με αρκετά μεγάλη εμβέλεια σε όλη την περιοχή, που επίσης είναι κλειστό τώρα.
Είναι απορίας άξιον γιατί το μουσείο παραμένει κλειστό από το 2019!
Σε τι κατάσταση είναι εσωτερικά ο χώρος; Πού βρίσκονται οι μηχανές προβολής και τα ντοκυμαντέρ του; Θα μπορούσαν να γίνονται προβολές όλων αυτών των ντοκυμαντέρ τουλάχιστον στα σχολεία ή ακόμα και στις εκδηλώσεις του ανοικτού θεάτρου. Πρόκειται για ολιγόλεπτα εξαιρετικά ντοκυμαντέρ με αφηγητή τον ηθοποιό Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι η ίδια η ψυχή μας!
Αθηνά Τσατσομοίρου
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Άνδρος Ανοιχτοί Ορίζοντες»

1 Comment

  • Το μουσείο είναι κλειστό τουλάχιστον από το 2018. Επί δημαρχίας Σουσούδη, και εσάς αντιδήμαρχο. Επίσης η Σελίδα στο Facebook έχει να ανανεωθεί από το 2014 και στο διαδίκτυο δεν προχώρησε ποτέ. Να μη λέτε ψέματα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio