” 4 Προτάσεις για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο.’’
‘’Το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου 2024, είχα την τύχη να συμμετάσχω σε ένα σεμινάριο αφιερωμένο στην Πολιτική Προστασία που διοργανώθηκε από το Δήμο Λέσβου.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη επιχειρησιακών στελεχών πολιτικής προστασίας αλλά και η ενημέρωση για τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Εκεί είχα την τιμή να αναλύσω στους συμμετέχοντες το υπόδειγμα της Άνδρου.
Παρουσίασα την προετοιμασία και τα σχέδια εκκένωσης οικισμών της Άνδρου, σε περίπτωση πυρκαγιάς που είχαμε εκπονήσει στη θητεία της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Λοτσάρη σε συνεργασία με το σύλλογο Εθελοντών, τα σώματα ασφαλείας και την Πυροσβεστική.
Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ σημαντικός για την Άνδρο. Τα πρώτα λεπτά αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής είναι καθοριστικά , μέχρι να έρθει βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.
Εμείς, η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ , έχουμε επιλέξει να μιλάμε με προτάσεις. Ο Δήμος έχει συνέχεια, πρέπει να συνεχίσει με πιο αποφασιστικά βήματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Σήμερα καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Δημοτική Αρχή και δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να τις υλοποιήσουμε όλοι μαζί.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1ον) Δημιουργία Δομής Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Άνδρου . Με υπαλλήλους του Δήμου, το Σύλλογο Εθελοντών , με εκπαίδευση και αγορά εξοπλισμού για όλους. Με καταγραφή όλων των μηχανημάτων και των οχημάτων που θα πρέπει να κινητοποιηθούν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής στην Άνδρο για να προσφέρουν βοήθεια.
2ον) Ενημέρωση στα σχολεία και στους μαθητές για την αντιμετώπιση σεισμού, προκειμένου να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
3ον) Ετήσια άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Εθελοντών.
4ον) Επικαιροποίηση των σχεδίων εκκένωσης οικισμών . ‘’
Ιωάννα Σαραβάνου
Δημοτική Σύμβουλος