Νέα

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Υδρούσας, του Ανδρέα Χαλά

 

26/11/2020

Τέλη 2015 με αρχές 2016 είχε ξεσπάσει ένα αδιανόητος καυγάς μέσω δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο της Άνδρου σε ότι αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου, πρώην Δημοτικό Σχολείο. Με άρθρο παρέμβαση εκείνη την εποχή (κι ενώ ακόμα εργαζόμουν στην Αθήνα) διατυπώθηκε η άποψη πως ο σχεδιασμός θα λύσει τις διαφορές και θα απαντήσει στα κριτήρια όλων των χρηστών (βλέπε εδώ).

Πράγματι αργότερα το ίδιο έτος κατόπιν συνεννόησης με τη Δημοτική Αρχή αναλάβαμε ως νέο γραφείο, το οποίο μόλις είχε εγκατασταθεί στο Γαύριο πλέον, την εκπόνηση αρχιτεκτονικής προμελέτης έναντι μιας πολύ χαμηλής απευθείας ανάθεσης από το Δήμο (οριακά έφτασε για τα λειτουργικά και τις αμοιβές συνεργατών χωρίς να ανταμείψει τον προσωπικό χρόνο και εργασία).  Οι δυσκολίες ήταν πολλές όπως για παράδειγμα η χρονική ασφυξία και το ότι ο φάκελος του ακινήτου από προηγούμενη άδεια προσθήκης είχε χαθεί από το αρχείο της πολεοδομίας αλλά μήνες αργότερα επανεμφανίστηκε. Η συνεργασία τότε με την Τεχνική Υπηρεσία (ΤΥ) του Δήμου ήταν πολύ καλή και αξίζει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην εκλιπούσα Ζωή Μηλιού με την οποία συνεργαστήκαμε σχεδόν σαν ένας οργανισμός. Με την παράδοση των μελετών υπήρχε η πεποίθηση πως η μελέτη ήταν επαρκής και καλή και πως ενώ ήταν προ-μελέτη είχε επεξεργασία οριστικής μελέτης. Στα δημόσια έργα υπάρχουν 3 στάδια 1)προμελέτη, 2)οριστική μελέτη, 3)μελέτη εφαρμογής, και ακολουθούν τα τεύχη δημοπράτησης, ΣΑΥ-ΦΑΥ, κλπ.

Ενώ το γραφείο μπορούσε και είχε συνεργάτες στην Αθήνα προτίμησε αρχικά να απευθυνθεί τοπικά και συνεργάστηκε και με νέα ντόπια αρχιτεκτόνισσα στα πλαίσια του να αντιμετωπιστεί το έργο ως κάτι κοινό καθώς τελικά επρόκειτο για ένα κοινωφελές έργο για το Γαύριο και ευρύτερα για την Άνδρο. Κατά την επεξεργασία της μελέτης στα πλαίσια προσέγγισης ¨συμμετοχικού σχεδιασμού¨ φέραμε στο τραπέζι και πάνω στα σχέδια όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πετυχαίνοντας να εκτονώσουμε το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί προηγούμενος και το προϊόν του σχεδιασμού μας να είναι αποδεκτό από όλους!

Το καλοκαίρι του 2016 η μελέτη υποβλήθηκε από τον Δήμο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ». Μολονότι δεν εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση, αν θυμάμαι καλά έλαβε αριθμό κατάταξης 21 ενώ εγκρίθηκαν οι πρώτες 18, εμείς ήμασταν χαρούμενοι που διεκπεραιώσαμε με επάρκεια τόσο σε συνθήκες χρονικής ασφυξίας αλλά και όσο ως νεοσύστατο γραφείο που υπήρχε μόλις 1 μήνα! Ίσως και να ήταν η πρώτη φορά που γραφείο Άνδρου έκανε μελέτη τέτοιας κλίμακας και για τέτοιο σκοπό για την Άνδρο.

Ίσως αργότερα ο Δήμος να το υπέβαλε και σε άλλη πρόσκληση για χρηματοδότηση χωρίς όμως να έχει ωριμάσει τις μελέτες.

 

Με αφορμή το από 25/11/2020 Δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου για την πρόοδο του εν λόγω έργου

 

ΨΕΜΑ 1ο

Απόσπασμα από το ψευδές δελτίο τύπου

Πίνακας περιεχομένου από το εξώφυλλο του παραδοτέου CD στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου

Παρτηρήσεις:

  • Τι θα πει «κλειστό ηλεκτρονικό αρχείο»; Κάποιας μορφής συμπιεσμένο τύπου .zip ή .rar ή . iso ή .dat; Όπως ξέρουν όλοι σε τέτοια περίπτωση κάνουμε ¨δεξί κλικ¨ και πατάμε ¨αποσυμπίεση ή extract¨!
  • Σε κάθε περίπτωση τα αρχεία παραδόθηκαν ανοιχτά και επεξεργάσιμα αλλά και συμπιεσμένα ώστε να ενσωματώσουν τα παρακολουθήματα τους.

Όπως είπαμε και πριν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προωθήσει το έργο. Επιπλέον το φθινόπωρο του 2019 ο Δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης απευθύνθηκε στο γραφείο μας για την ωρίμανση των μελετών καθώς υπήρχε ενδιαφερόμενος χορηγός για τις μελέτες και ένταξη για την κατασκευή στο πρόγραμμα ¨Φιλόδημος¨. Στα από 17/9/2019 & 24/9/2019 email προς τον κο Δήμαρχο (και κοινοποίηση σε υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας) αποστείλαμε την προσφορά του γραφείου μας και  των συνεργατών του για το σύνολο του έργου με έκπτωση 70% (!!!) ως προς το ύψος των αμοιβών σε περίπτωση δημοπράτησης ως δημόσιο έργο. Κατόπιν έγινε ραντεβού στην έδρα μας με τον υποψήφιο χορηγό και το Δήμαρχο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Έπειτα ραντεβού στην τεχνική υπηρεσία, παρουσία ενός αντιδημάρχου κι ενός ειδικού συμβούλου, για τη διευθέτηση θεμάτων μεταξύ των οποίων δόθηκε η οδηγία στην ΤΥ να τρέξει κάποιες προεγκρίσεις σε άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικά παρακάτω μια εικόνα από αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων στη Σύρο όπου απευθύνθηκαν σε εμάς, κι όχι στην ΤΥ του Δήμου, κι άμεσα ανταποκριθήκαμε.

Email σε υπηρεσία της Σύρου για την ωρίμανση του έργου

Ουδέποτε τελικά μάθαμε γιατί δεν προχώρησε το έργο με τον συγκεκριμένο χορηγό! Μα ούτε είχαμε κι ενημέρωση ενώ ήμασταν stand by καθώς ο χρόνος πίεζε.

Ακολούθησε αρθρογράφηση (βλέπε προ-τελευταία παράγραφο), η συμμετοχή μου στην ¨Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών¨ με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπερασπιζόμενη άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί αναστολής εργασιών (από την οποία ο Δήμαρχος παραιτήθηκε χωρίς να έχει παραστεί ποτέ και λέγοντας ψέματα), ένα θερμό καλοκαίρι όπου ο ίδιος ο Δήμαρχος με ¨κατέδωσε¨ μαζί με άλλους για τα γεγονότα στο λιμάνι.

Ακολούθως η ανακοίνωση του προγράμματος ¨Αντώνης Τρίτσης¨ (στο οποίο τελικά ευελπιστούν πως θα ενταχθεί η κατασκευή του έργου). Κλιμάκιο αντιπροσώπων του Υπουργείου κατέβηκε στην Άνδρο (ανάμεσα τους και οικείο μου πρόσωπο) με βούληση να εντάξει το έργο στο πρόγραμμα. Βούληση του Δημάρχου όμως ήταν να μην είμαι εγώ ο μελετητής του έργου και πολλές άλλες φαιδρότητες που έλαβαν έκταση σε τηλέφωνα κλπ.

Τα συμπεράσματα δικά σας, όπως λέει και το δελτίο τύπου!

ΨΕΜΑ 2ο

Απόσπασμα από το ψευδές δελτίο τύπου

Α) Πράγματι ως όφειλα είχα παραδώσει όλα τα αρχεία στο Δήμο γιατί έτσι κι αλλιώς ήταν υποχρεωτικό βάση της σύμβασης που είχα αποδεχτεί και υπογράψει. Όλα τα αρχεία ήταν ανοικτά για επεξεργασία και περιλαμβάνονταν σε κάθε αντίγραφο φυσικού φακέλου με έντυπα και σχέδια που συνοδευόταν κι από ένα CD. Τον πίνακα περιεχομένων του CD τον είδαμε παραπάνω.

Β) Όλη η φράση σε διαλυτικά που με θέλει να την έχω εκφέρει δυστυχώς είναι ¨σκέφτομαι και γράφω 3ης δημοτικού¨ και σε καμία περίπτωση δε θα είχα τέτοια διατύπωση. Κάτι συμβαίνει με τη μονταζιέρα! Ποίος άραγε με άκουσε να τη λέω; -Η απάντηση είναι κανείς!

Γ) Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο διότι πολύ απλά δεν ήξερα ποιος είναι ο χορηγός της μελέτης!!! Κάτι που έμαθα στις 25/11/2020 από τη δημοσίευση του δελτίου τύπου.

Πράγματι στις 6/11/2020* έλαβα τηλεφωνική κλήση από τη νέα μελετητήρια** του έργου έχοντας μια διαφωνία μαζί της περί επαγγελματικής δεοντολογίας. Παράλληλα είχαν ζητηθεί αυθαίρετα πράγματα και από συναδέλφους εντός Άνδρου. Κατόπιν της απέστειλα το παρακάτω email ενημερώνοντας τη που να ανατρέξει για να παραλάβει τα αρχεία που ζητούσε.

Email στη νέα μελετητήρια κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί μου

Να σημειωθεί πως ουδέποτε μου ζητήθηκε η αποστολή αρχείων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή άλλο αρμόδιο εκπρόσωπο του και αυτό μάλλον γιατί πολύ απλά είχε το CD που συνόδευε τον πλήρη φάκελο. Δυστυχώς το δελτίο τύπου εκθέτει την ΤΥ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Άλλωστε όπως περιγράφει και η πρόσκληση προς την Οικ.Επιτροπή του Δήμου η Τεχνική Υπηρεσία είναι αρμόδια για την παρακολούθηση-εποπτεία-παραλαβή της μελέτης. Όπως αντίστοιχα ήταν κι όταν παραδώσαμε εμείς.

 

Ζητούνται διευκρινήσεις!

Ποιος είναι συγγραφέας ή συγγραφείς του εν λόγω δελτίου τύπου … και αυτό για να ξέρουμε ποιος θα είναι αποδέκτης εξώδικου/ων για απαράδεκτη συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη μου και θίγουν την επαγγελματική μου υπόσταση.

Με το παρόν απαιτώ από τους υπαίτιους της εν λόγω ανακοίνωσης την αποκατάσταση του ονόματος μου και της αλήθειας δια του τύπου ως είθισται με νέο δελτίο τύπου σε όλα τα μέσα που δημοσιεύτηκε το αντίστοιχο που με αφορά! Σε άλλη περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

To ψευδές άρθρο*** ή δελτίο τύπου του Δήμου:

*να σημειωθεί πως η αίτηση της εταιρίας προς το Δήμο Άνδρου έλαβε αρ.πρωτοκ.: 11941-9/11/2020, δλδ 3 μέρες αφού η μελετητήρια επικοινώνησε μαζί μου και της απέστειλα το παραπάνω email!

**ευτυχώς πρόκειται για γραφείο με αξιόλογο έργο.

***κι αναφέρεται ως άρθρο διότι ουδέποτε τα δελτία τύπου ενός φορέα όπως ένας Δήμος δε θα υπέπευταν σε τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή θα έμοιαζαν να έχουν βγει από την πένα ενός ¨κίτρινου¨ αρθρογράφου! Και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας!!!

 

Είναι σημείο του καιρού το πώς η ¨περήφανη Άνδρος των εφοπλιστών¨ μετατρέπεται στην ¨Άνδρο  των ανεμογεννητριών¨ στα πλαίσια αλλαγής συσχετισμών της ¨νέας εποχής ευεργετών¨.

 

Κατά τα άλλα ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να δείξουμε τη δουλειά του γραφείου μας και των συνεργατών του. Μας δίνετε επίσης την ιδέα να ακολουθήσει μπαράζ δημοσιεύσεων με προτάσεις που έχουμε υποβάλει ή ενημερώσει τόσο στην προηγούμενη όσο και στην υφιστάμενη Δημοτική Αρχή μέσω των οποίων αποδεικνύεται το ενδιαφέρον μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Άνδρου αλλά και το εύρος των εφαρμογών που μπορούμε να καλύψουμε μελετητικά κι εφαρμοστικά.

Ο συντάξας,

Ανδρέας Χαλάς

Αρχιτέκτονας Μηχανικός Δ.Π.Θ

 

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση με σχέδια και 3D αναπαραστάσεις της μελέτης για το Πολιτιστικό Κέντρο

και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αυτού, μελέτη: 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Σχόλια

  • Κύριε Χαλά ευχαριστούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας! Ευχόμαστε όσοι συμπολίτες μας βρεθούν σε αντίστοιχη θέση να μην φοβηθούν να δείξουν τα πραγματικά γεγονότα. Η Άνδρος, οι Ανδριώτες, οι Ανδριώτες επιστήμονες και επαγγελματίες οφείλουμε να διαχωρίσουμε πλήρως την θέση και την συμπεριφορά μας από κάτι πονηρούς που νομίζουν πως σπέρνοντας ψέματα και χολή θα καταφέρουν την απόλυτη κατάληψη και αφαίμαξη του νησιού!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio